19 Şubat 2013 Salı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU GENEL DEĞERLENDİRME


6331 SAYILI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
GENEL DEĞERLENDİRME


30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun bazı yönleriyle ülkemiz için devrim denebilecek düzenlemeler içermekte iken, bazı yönleriyle de iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan profesyonellerin ve hatta işverenlerin beklentilerini karşılamaktan uzak düzenlemeleri de barındırıyor.

Her şeyden önce, ülkemizde bu alanda ilk defa kanun düzeyinde bir düzenleme olması oldukça önemli. Daha önce özellikle İş Kanunu’nun belirli maddeleri, tüzük, yönetmelik ve genelgelerle dağınık bir şekilde düzenlenen pek çok konu bu kanunda yerini bulmuş durumda.



Kanunun bir önemli özelliği de, işçi yerine çalışan tanımını getirerek, çalışanları İş Kanunu ile sınırlamayıp, birkaç istisna dışında kamu çalışanları da dahil tüm çalışanları kapsamasıdır.

Geneline bakılacak olursa özellikle işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğunda kademeli bir geçiş öngörülmüş durumda. Kanunun maddeleri yayınladığı tarihte, yayınlandıktan 6 ay, 1 yıl ve 2 yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde düzenlenmiş. Bu geçişlerde ve kanunun başkaca düzenlemelerinde atıf yapılan iki kriter var. Bunlardan biri tehlike sınıfı diğeri ise çalışan sayısı.

Bu kanunun dikkat çekici bir yanı cezaların oldukça açık olarak madde madde belirtilmesi ve eski mevzuattan farklı olarak oldukça caydırıcı olmaları. Bu kanunun kamuoyunda bu kadar bilinir ve tartışılır olması da bence bu cezalardan kaynaklanıyor.



Kanunda bahsedilen ve atıfta bulunulan yönetmelikler de hazırlanıp yayınlanmaya başladı. Hatta 29 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan yönetmelikler üzerinde değişiklik dahi yapıldı. Ancak sektörün merakla beklediği İşyeri Hekimlerinin Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik gibi düzenlemeler henüz taslak halinde.

Bir sonraki yazıda kanunun maddeleri üzerinde değerlendirmeler yer alacak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder